Rose Eken: EVERYTHING LOUDER THAN EVERYTHING ELSE

Rockmusikkens univers og (fan)kultur er Rose Ekens tematiske anker. Tiden før og efter koncerten samt sporene efter musikerne og publikum iscenesættes på ny.

Rose Eken er uddannet fra Royal College of Art i London og arbejder i flere medier såsom skulptur, broderi, miniature, tegning og video-installation. I Ekens kunstneriske univers kredses der omkring rockmusik, omkring dens fremfærden, omkring myterne og klichéerne og omkring musik som fællesnævner for en kulturel hukommelse.
Ved at trække på kollektive erindringer, på elementer og tegn hentet fra de sidste 60 års musikhistorie fremmaner Eken visuelt de stemninger og sindstilstande musikken efterlader.

Rose Eken opbygger en genkendelig verden med afsæt i rockkulturen, som dog aldrig bliver et 1:1 portræt. For Eken ændrer i skala og proportioner, skævvrider og forskubber. Hun gør det store trommesæt lillebitte i pap, og hun forstørrer den snuskede overstregede set-liste til store korsstingsbroderier på silke.
Eken genskaber objekter som fx en gaffa-rulle, en øldåse, et cigaretskod i glaseret keramik. Hun gør et nummer ud af alt det efterladte. Hun udstiller rodet og affaldet og alt det, der ellers ligger og flyder; tomme flasker, junkfood og krøllede smøgpakker i musikstudiet under optagelserne.
Den rebelske rockkultur portrætteres således med en særlig hengiven nidkærhed i uvanlige materialer som keramik, broderi og som miniaturer i pap, hvorved Eken fratager den noget af sin maskuline pondus, men hun giver den noget andet igen; en generøs feminin opmærksomhed.

Tid og tempo hænger uundgåeligt sammen med musik, og repetition og det processuelle er et særligt omdrejningspunkt igennem hele Ekens praksis. Det er netop tidens udfoldelse, det handler om: melodiens tempo, mellemspillet, rummet på pause – om de steder, som venter på at blive fyldt op af mennesker og leben (koncertscenen, baren, øvelokalet m.v.) - Og det handler om den tid, det tager at skabe det enkelte værk.
En musiker skal bruge tid, koncentration og tålmodighed for at blive god til at spille et instrument, et helt bestemt riff eller beat må indøves igen og igen, og denne samme tålmodige gentagelse og øve proces afspejles i hele Ekens produktion: ti små barstole, et hundrede trommesæt, titusinder korssting.

Rose Eken (f. 1976) bor og arbejder i København. Rose Eken har en Bachelor of Art, Edinburgh College of Art fra 1997-2001 samt en Master of Art, Royal College of Art, London fra 2001-2003.

Rose Eken har boet og arbejdet i henholdsvis London, Berlin og New York. Hun har for nylig afsluttet et residency på ISCP-International Studio and Curatorial program i New York og et arbejdsophold på keramik værkstedet på Statens Værksteder for Kunst i København.